Hotline
+90 5340212353

Metal Doğrama Eğitimi

Bu eğitim ile Çeşitli şekil ve özellikteki alüminyum, demir, çelik, bakır ve diğer metal parçaları el aletleri, makineler ve bilgisayar kontrollü tezgâhlar yardımıyla kesme, soğuk olarak şekillendirme, doğrultma, birleştirme ve yerine montaj işlemlerini yapabilme bilgisi vermek amaçlanmaktadır.

Canlı Chat Etkin
Satın Al

Metal Doğrama Eğitimi

 

Metal Doğramacı, çeşitli metal yapı elemanları ile, kapı, pencere, parmaklık, korkuluk gibi çeşitli doğramaların imalatını yapmak amacıyla, çeşitli şekil ve özellikteki alüminyum, demir, çelik, bakır ve diğer metal parçaları el aletleri, makineler ve bilgisayar kontrollü tezgâhlar yardımıyla kesme, soğuk olarak şekillendirme, doğrultma, birleştirme ve yerine montaj işlemlerini yapan kişidir.

 

Bu işlemler sırasında, doğramanın talimatlarda belirtilen ölçülerde olması, yerine düzgün şekilde oturması, istenilen kalite ve özelliklere sahip olması, malzeme­lerin, makinelerin ve tezgâhların zarar görmemesi, çevreye zarar verilmemesi ve işlemlerin güvenli bir şekilde belirlenen süre içinde gerçekleştirilmesi esastır.

Doğrama imalatı sırasında, doğramanın teknik çizimlerinin doğru yorumlanması, parçaların teknik çizimlere uygun şekilde kesilmesi, bükülmesi veya delinmesi, doğramanın hareketli parçalarının istenilen şekilde hareket edebilmesinin sağlanması ve malzeme ölçülerinin uygun alet ve aparatlarla doğru şekilde ölçülmesi, metal doğramacının mesleki yetkinliğini gerek­tirir.   

İşletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

 

a) Teknik resim çizmek,

b) Soğuk şekillendirme yapmak,

c) Koruyucu gaz (mig-mag) kaynağı yapmak,

d)  Elektrik ark kaynağı yapmak,

e) Preslerde soğuk iş kalıplarında çalışmak,

f)  Sac şekillendirme işleri yapmak,

g) Seri iş ve montaj kalıpları yapmak,

h)  Çelik eşya yapmak,

i)  Metal doğramaları yapmak,

j) Dış cephe giydirmesi yapmak,

k) Doğrama montajını yapmak,

l) Metal yüzeyleri temizlemek ve parlatmak,

m) Metal yüzeyleri macunlamak ve boyamak,

n) Elektrik arkı ile kesme yapmak,

o) Malzeme muayene yöntemlerini yapmak,

p) Sertlik ölçme işlerini yapmak,

q)  Bilgisayar destekli çizim yapmak,      vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Çalışma Alanları Nerelerdir?

Binaların pencere ve kapıları, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demiryolu ve köprü yapımı, eğlence araçları vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama alanlarındandır.